За да намалите рисковете до минимум, просто се свържете с нас

7.10.2024

План Б – Защо да инвестираме в чуждестранни недвижими имоти

За да намалите рисковете до минимум, просто се свържете с нас

План Б като по-добър план

Инвестирането в чужбина става все по-популярна опция за чешките инвеститори, които търсят начини за ефективна оценка на своите спестявания. Но защо този „план Б“ е по-добър от инвестирането в Чехия или оставянето на пари в банката? Ето основните причини:

1. По-висока възвръщаемост и стабилност

Инвестициите в чуждестранни недвижими имоти често предлагат по-висока възвръщаемост от вътрешния пазар. Например в атрактивни места като България или Испания годишното поскъпване на недвижимите имоти е около 7% годишно. Освен това може да се постигне редовен доход от наем до 4,5% годишно. В сравнение с лихвите по чешките спестовни сметки, това е значително по-интересна опция.

2. Защита от инфлация

Парите, депозирани в банката, губят стойност поради инфлацията. Обратно, инвестирането в недвижими имоти не само защитава стойността на вашия капитал, но също така може да го увеличи в дългосрочен план. Освен това инфлацията често влияе благоприятно на стойността на недвижимите имоти в чужбина, което води до повишаване на цените и същевременно поскъпване на вашата инвестиция.

3. Диверсификация на риска

Инвестирането в един пазар означава, че сте изложени на специфичните икономически и политически рискове на тази страна. Чуждестранните недвижими имоти ще ви помогнат да разпределите риска и да минимизирате ефектите от всякакви кризи на чешкия пазар на недвижими имоти.

4. Атрактивна дестинация за собствено ползване

Покупката на имот на брега на морето може да послужи не само като инвестиция, но и като чудесно място за релакс и почивка. Да прекарате лятото в собствен апартамент на слънчев бряг, вместо да плащате за скъпи хотели, е изкушаващо. В същото време ще спестите значителни суми от настаняване и можете да продължите да отдавате имота си под наем, когато не го използвате сами.

5. Законови и данъчни ползи

Някои чужди дестинации предлагат по-благоприятни правни и данъчни условия за инвеститорите. Например в България данъкът върху доходите от наем е по-нисък отколкото в Чехия и административните процеси са по-прости. Това прави инвестирането по-прозрачно и по-малко бюрократично.

6. По-бърз растеж на стойността

В нововъзникващи райони като България или южна Испания потенциалът за ръст на стойността на имотите е висок. Тези дестинации са популярни не само сред туристите, но и сред местните, което допринася за търсенето на недвижими имоти и съответно за повишаването на цените.

Защо не държите спестяванията в банката?

Лихвите по спестовните сметки в Чешката република често не могат да покрият дори инфлацията. Така парите в банката губят своята стойност всяка година. Освен това таксите и данъците върху лихвите могат да намалят баланса ви още повече. Инвестирането в чуждестранни недвижими имоти носи не само по-добра възвръщаемост, но и повече контрол върху начина, по който работят вашите пари.

План Б - инвестиране в чуждестранни недвижими имоти - е чудесен начин за постигане на по-висока оценка, диверсифициране на рисковете и в същото време да се насладите на предимствата на собствеността върху имоти на атрактивни места.