Чехите са намерили заместител на скъпите вили. Шумава е заменена от Ядран

1.2.2023

Чехите все по-често обмислят да закупят имот в чужбина. Тази година ще бъде идеална възможност, смятат продавачите, благодарение на икономическата ситуация в южните страни.

Чехите са намерили заместител на скъпите вили. Шумава е заменена от Ядран

Вълната на чешкия интерес към инвестиране в недвижими имоти в чужбина се надигна за първи път по време на пандемията от коронавирус. Тя се повтори, когато започна войната в Украйна и купувачи от страни в близост до Украйна търсеха място за живеене и инвестиране.

Сега продавачите на имоти в чужбина отчитат по-нататъшен ръст на търсенето.
Високата инфлация и повишаването на лихвените проценти у нас, поддържат интереса висок.

"Затова хората, които имат спестявания, които обикновено биха инвестирали в имоти в Чешката република, търсят имоти в чужбина. Инвестирането в имот в чужбина на туристически атрактивно място носи допълнителна полза за инвеститорите, а именно възможността за частно ползване на имота за по-кратък или по-дълъг престой, в допълнение към допълнителния доход", казва Крайня.

По-специално в Испания, въпреки че лихвените проценти и условия се промениха подобно на тези в Чешката република, лихвеният процент не се повиши толкова рязко и все още е приблизително наполовина по-нисък, някъде около 3,5%.
Ръстът на търсенето се потвърждава и от анализатора на Seznam.cz, който се базира на данни от портала за недвижими имоти Sreality.cz.
"Бумът настъпи през 2021 г., когато регистрирахме почти два пъти повече заявки за търсене на имоти в чужбина, отколкото през предходната година. Измереното по този начин търсене нарасна и през миналата година, с още 20% в сравнение с предходната година", каза Шарлота Смутна пред SZ Byznys.
Средно всеки месец порталът Sreality.cz получаваше почти 100 000 запитвания за имоти в чужбина.
"Като се има предвид значителният ръст на цените на чешките ваканционни имоти през последните години, възможно е много местни инвеститори да са спрели да обмислят покупката на чешки имоти и да са решили да купят в чужбина", обяснява анализаторът на данни.
Най-популярните локации за чуждестранни имоти за чехите са Хърватия, Испания, Италия и Гърция. Австрия, Словакия и България се нареждат на следващите места в различен ред.

Според Хана Чмакалова от Domus Global, компания, която се занимава с продажба на недвижими имоти в чужбина, цените на имотите в тези локации, които чехите най-често търсят за инвестиция, по-скоро са се стабилизирали през последните шест месеца.
"Няма толкова голям натиск за повишаване на цените, както преди една година, но негативната макроикономическа ситуация все още не се е проявила толкова силно", казва Чмакалова.
Особено в случаите на Хърватия или Испания обаче цените на по-старите имоти биха могли да се развият благоприятно за купувачите през следващите месеци. "Предлагането вече надхвърля търсенето", допълва Чмакалова.

И затова, според нея, през втората половина на годината може да има повече възможности за покупка на по-стари имоти на изгодни цени. Ще има все повече продавачи, които ще трябва да продават бързо и да набавят парични средства, предвид икономическата ситуация в страната им.
Цени в чужбина
Продажните цени на имотите в чужбина са сходни с тези в Чехия. Това зависи от тяхното състояние, а също и от местоположението им. Затова и е трудно да се сравняват страните помежду им.
В момента например в Испания агенцията за недвижими имоти Rellox предлага имоти с цени, започващи от около 150 000 евро, което се равнява на около 3,5 милиона крони. Най-престижните жилища обаче струват до два милиона евро, т.е. по-малко от 50 милиона крони.
В случая с недвижимите имоти в Австрия клиентите на Domus Global купуват двустайни апартаменти в Алпите за 600-700 хиляди евро и повече.
По-евтино е в Египет в Хургада, където в момента брокерът на недвижими имоти Павла Бартова от REMAX Professional Partners продава апартаменти в нов строителен проект от 850 хил. крони за двустаен апартамент.
"Тристаен апартамент струва около два милиона крони, по-големите апартаменти с добра гледка са около три милиона крони. На други места в Хургада, в районите, където живеят местни жители, могат да се купят апартаменти втора употреба от около половин милион крони, но трябва да се вземат предвид по-лошото състояние и околната среда", обяснява Павла Бартова.

Интересът на чехите обаче не остава само към добре познати места като Хърватия или Италия. Петр Заплетал например е усетил възможност и се е заел с проект за развитие в Грузия, където строи хотелски комплекс Magnetic Beach Resort на брега на Черно море.
Част от апартаментите вече стоят, друга част от проекта все още се подготвя, но предприемачът планира да продаде целия проект на чисто чешки и словашки инвеститори.
"Днес сме продали около тридесет процента от комплекса. Още двадесет апартамента са резервирани, а останалите все още са в продажба. Въпреки че интересът малко се забави заради опасенията от войната в Украйна, сега виждаме, че всичко отново започва да се обръща и хората продължават да купуват", казва Петр Заплетал в интервю за SZ Byznys.
Подобно развитие на ситуацията бе потвърдено миналата година от анализ на агенцията за недвижими имоти Rellox, която е специализирана в продажбата на имоти в чуждестранни дестинации.
Според него интересът към покупки не е отшумял, но се е изместил към места, които могат да се считат за сигурни по отношение на географското си положение или неутралност.
А интересът не е нараснал само сред чехите, те все по-често обмислят и покупка на недвижими имоти извън родината си в Словакия, Полша и Унгария.