Открийте красотата на историческата Фамагуста

29.3.2023

Фамагуста е живописен град, разположен на територията на Севернокипърската турска република.

Открийте красотата на историческата Фамагуста

Фамагуста е живописен град, разположен на територията на Севернокипърската турска република. Градът се мие от чистите води на Средиземно море. Той е много привлекателна дестинация за туристите не само заради плажовете, но и заради класическия средиземноморски климат, при който никога няма да ви е студено.

Какво мога да видя в града?

Благодарение на богатата си история градът разполага не само с красиви плажове, но и с интересни паметници, които със сигурност ще заинтересуват всеки любител на архитектурата и историята. Няма да ви е скучно!

1. джамията Лала Мустафа паша

Добро място, откъдето да започнете приятната си нощна разходка из града, е джамията Лала Мустафа паша. Тази красива и внушителна сграда е била готическата катедрала "Свети Никола", преди Османската империя да я завладее. Впоследствие обаче тя е превърната в джамия, която носи името на османски генерал. Въпреки това тази сграда прилича на катедрала. Мюсюлманското влияние личи особено ясно в добавеното внушително минаре.

2. манастирът "Свети Барбанос"

Този манастир днес е една от най-важните забележителности на Фамагуста и просто трябва да се отбиете при него, докато разглеждате руините на стария град през един живописен ден. Легендата разказва, че той е построен на мястото, където е погребан светецът, пътувал със Свети Павел. Тази структура е била разрушавана няколко пъти в историята, но в крайна сметка винаги е била възстановявана. Днес обаче все още можете да посетите запазените части от оригиналните древни сгради и да се потопите в тяхната древна енергия.

3. Замъкът Отело

Може и да има замък в името си, но всъщност това е цитадела, която е част от крепостните стени на замъка. Можете да видите четири от осемте оригинални кули, от които ще се открие впечатляваща гледка към широкото, небесносиньо море. Почитателите на класическата литература ще оценят особено високо този замък. Твърди се, че Шекспир е поставил там действието на "Отело".

В допълнение към пешеходния туризъм ви препоръчваме да опитате вкусната местна кухня, която предлага вкусни ястия дори за най-взискателните. Какво по-хубаво от това да хапнете хубава храна, докато гледате към морето?

Кратка история на града

Този древен град е основан през IV в. пр. Хр. и първоначално е бил просто рибарско селище, а значението му нараства едва след като през VII в. там се преместват жителите на несъществуващия вече град Саламин. Пристигането на кръстоносците и други жители превръща този град в един от най-богатите градове в Европа. През XIV в. градът попада под властта на Генуезката република, а след това е управляван от Венецианската република. Под тяхно управление Фамагуста се превръща във важен търговски град. По-късно започва обсадата на Фамагуста от Османската империя. Въпреки усилията на венецианците, градът попада под османска власт, където остава до 1878 г., когато е предаден на Великобритания заедно с цял Кипър.

Ако сте заинтригувани от този град и си представяте, че можете да прекарате много почивки там, разгледайте нашия уебсайт за имоти във Фамагуста! Ако проявявате интерес, не се колебайте да се свържете с нас!