Сардиния

1.6.2023

Сардиния е красив, идиличен остров, който е автономен регион на Италия.

Сардиния

Сардиния

 

Сардиния е красив, идиличен остров, който е автономен регион на Италия. Сардиния се измива от водите на Средиземно море и се намира близо до Корсика и Тунис. Сардиния включва и по-малки острови като Капрева или Сан Пиетро.

Сардиния има разнообразен терен, където можете да намерите всичко - от плажове до планини. Най-високата точка, връх Punta La Marmora, е цели 1843 метра. Това е изкушаващо за алпинистите. В Сардиния можете да се разходите в три национални парка и десет регионални. Голяма част от природата на Сардиния е защитена и определено си заслужава да видите този запазен пейзаж.

Бягство на плажа в Сардиния

С кристално чисти тюркоазени води и девствени пясъчни ивици, бреговата линия на острова е идеална за любителите на плажа. Коста Смералда, разположена на североизток, е известна със своите очарователни курорти, луксозни яхти и бели плажове. На юг са ослепителните плажове на Чиа, известни със златистите си пясъчни дюни и вода, подобна на Карибите. За по-отдалечено изживяване се отправете към Cala Goloritzé, изолиран залив на източния бряг, до който може да се стигне само пеша или с лодка. Плажовете на Сардиния са красиви и разнообразни, задоволяват различни вкусове и предпочитания.

Какво да видя?

Истинската перла на Сардиния е, наред с други неща, нейната столица Каляри, която е обитавана от 2-ро хилядолетие пр. н. е. Благодарение на това в Сардиния има много паметници и места за откриване. Можете да се разходите из най-стария квартал Марина и Кастеду и можете да видите неоготическата сграда на кметството Palazzo Comunale или впечатляващата ренесансова църква S. Agostino. Любителите на археологията могат да посетят Националния археологически музей. Може да се види и древен римски амфитеатър. Накратко, всеки намира своя път.

Климат и климат

Този остров е идеален избор за всеки, който харесва средиземноморския климат. Най-доброто време и пиков сезон е от май до октомври. Летните температури се повишават бавно, но през лятото могат да бъдат около 30°.

култура

Фестивали и тържества: Сардиния е известна със своите оживени фестивали и тържества, които играят централна роля в културната тъкан на острова. Един от най-известните фестивали е "Sagra di Sant'Efisio", който се провежда всеки май в Каляри, по време на който местните се обличат в традиционни носии и се разхождат по улиците, за да почетат светеца-покровител на острова. Други важни фестивали включват "Sartiglia" в Ористан, където се провеждат средновековни престрелки, и "Cavalcata Sarda" в Сасари, където се изпълняват традиционни костюми, музика и конни състезания.

 

Музика и танци: Традиционната сардинска музика и танци са характерни и често се изпълняват по време на тържества и специални поводи. „Canto a tenore“ е уникална форма на полифонично пеене, призната от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Хипнотизиращият звук на хармонията на четири вокални части е доказателство за музикалното наследство на острова. Народни танци като "Ballu Tundu" и "S'ardia" също са популярни, характеризиращи се с енергични движения и цветни костюми.

 

Кулинарни специалитети:

В Сардиния не може без кулинарни специалитети. Кухнята на острова е повлияна от различни влияния и съчетава италиански, испански и северноафрикански вкусове. Любителите на морски дарове ще се насладят на изобилието от прясна риба и миди. Опитайте и традиционни сардински тестени изделия като malloreddu и culurgiones, често комбинирани с ароматни сосове и местни сирена като пекорино. И не забравяйте да опитате известните вина от Сардиния, особено силното червено и освежаващото бяло Vermentino.