Защо да инвестирате в недвижими имоти в Грузия

15.6.2023

Грузия е красива страна, разположена в Южен Кавказ и миена от водите на Черно море.

Защо да инвестирате в недвижими имоти в Грузия

Грузия е красива страна, разположена в южната част на Кавказ, която се мие от водите на Черно море. Грузия граничи с Армения, Азербайджан, Турция и Русия. Тя е пренебрегвана страна, но има голям потенциал.

Страната е претърпяла забележително политическо и икономическо развитие и е постигнала голям напредък през последните 20 години. Благодарение на доброто икономическо управление БВП на глава от населението се доближи до равнището на Европейския съюз Сближаването с ЕС е важна част от вътрешната и външната политика на Грузия.

Пазарът на недвижими имоти в Грузия преживя значителен бум през последните години. Стратегическото местоположение на страната, богатото културно наследство и благоприятната за инвестиции политика привличат все повече местни и чуждестранни купувачи. Грузия предлага разнообразни възможности за недвижими имоти, които отговарят на различните предпочитания и бюджети. Икономиката на страната се движи от стабилна политическа среда, либерална икономика и добре развита транспортна инфраструктура. Всички тези фактори превръщат страната в привлекателна дестинация за чуждестранните инвеститори.

Популярният град Батуми, разположен на брега на Черно море, също отбелязва значителен ръст на пазара на недвижими имоти. Батуми се превърна в гореща точка за ваканционни жилища и дългосрочни наеми, благодарение на впечатляващата си морска гледка, оживения нощен живот и развиващата се инфраструктура.

Страната се характеризира с топло лято и сравнително мека зима. Крайбрежните райони, включително Черноморският регион, имат субтропичен климат с горещо лято и мека зима, което ги прави идеални за почивка на море. Тя е идеалната дестинация за любителите на слънцето и плажа. Черно море предлага освежаващо плуване дори през лятото, когато температурата на водата варира от 21 до 26 градуса.

Само през 2022 г. 5,5 милиона чуждестранни туристи са посетили страната, което допринася значително за ръста на туризма и наемите на имоти. Преди пандемията Грузия отбеляза динамично увеличение на броя на чуждестранните посетители. През 2010 г. само 2 млн. чуждестранни посетители са посетили страната, но през 2019 г. броят на посетителите е достигнал рекордните 9,4 млн.