Албания строи ново летище

30.8.2023

Мястото за почивка, което придоби популярност благодарение на евтините си оферти и красивите си плажове, ще стане много по-достъпно за туристите.

Албания строи ново летище

Тази Ривиера набира популярност!

Мястото за почивка, което придоби популярност благодарение на евтините си оферти и красивите си плажове, ще стане много по-достъпно за туристите. Тук се изгражда ново летище.

Албанският град Вльора е част от Албанската ривиера, към която тази година се насочват десетки хиляди туристи. Единствените два града, достъпни с международни полети, са Тирана и Кукеш на север, което прави централна и южна Албания сравнително недостъпни, освен ако не пътувате с автобус или автомобил. Летище Вльора ще позволи на туристите да летят директно до албанското крайбрежие и до курортите на Адриатическо море, което може да стимулира развитието и приходите от туризъм. Очаква се летище Вльора да получи директни полети от цял свят, което може да създаде хиляди нови работни места, да намали цените на билетите и да превърне летището в най-важната туристическа врата към региона. Международното летище Вльора трябва да бъде открито през април 2024 г. - което ще направи почивката много по-приятна.

Летището на стойност 100 млн. евро ще разполага с двукилометрова писта и ще обслужва до два милиона пътници годишно. Срещу строителството му имаше известна съпротива поради близостта му до защитената лагуна Нарта, която е дом на хиляди видове животни, като фламинго например.

Местните жители обаче се надяват, че тя ще помогне за развитието на туризма в района.

Популярността на Албанската ривиера нарасна това лято благодарение на екзотичните плажове и ниските цени.

Цените на хотелите тук започват от 20-22 евро, а една бира струва 1,30 евро. Водата в ресторантите струва около 0,70 евро, основното ястие може да се консумира за 7-8 евро, а капучиното - около 1,40 евро. Килограм домати може да се купи за 1,10 евро.