Защо да инвестирате в Гърция сега

12.3.2024

30% скок в цените на имотите на Халкидики или защо сега е най-подходящият момент да инвестирате в имоти в Гърция.

Защо да инвестирате в Гърция сега

Цените на недвижимите имоти нарастват с 30 % или повече, а пазарът се разраства с 10 % до 15 % през 2023 г. Бизнесът на Халкидики върви изключително добре, а Никити се превръща в основна фигура в търсенето и възстановяването на целия полуостров.

Както заяви пред Giar Times г-н Константинос Карулис, вицепрезидент на Асоциацията на агенциите за недвижими имоти на Халкидики, чужденците, които се интересуват от покупка на ваканционен дом на Халкидики, вече търсят "Касандра или Никити", което показва колко популярна е дестинацията. Плажът Никити е не само на ръкава Ситония, но и в целия ваканционен регион Халкидики.

И когато говорим за пазара на недвижими имоти на Халкидики, имаме предвид преди всичко пазара на жилища, който по същество представлява селската къща.

Постоянна и ваканционна къща

"Има и търсене на постоянно жилище, особено от Халкидики, в райони като Мудания, Касандрея и Каликратия, но основното търсене на къщи, особено на апартаменти, е в Мудания. Цените варират между 2 000 и 2 200 евро на кв. м за новопостроени апартаменти и около 1 300 евро на кв. м за по-стари, втора употреба. "Голямата къща обаче определя тона и тенденциите на пазара", посочва г-н Каролис.

"60% от купувачите на ваканционни имоти са чужденци и 40% гърци. Чужденците са предимно българи и румънци, които предпочитат райони като Пефкохори и Никити. 90% от сделките, сключени в Никити, са свързани с покупки от чужденци. И в Никита цената на квадратен метър в новопостроен апартамент достига 2500 евро, а в мезонет - 3000 евро на квадратен метър.

"Покупките на селски къщи от чужденци са се увеличили поради допълнителната причина, че чуждестранните жители могат да получат кредити и от гръцки банки. От 10-те апартамента, които се купуват в Халкидики, 4 са също с банкови заеми и повечето търсят апартаменти от 60-70 кв. м.

"От друга страна, гърците се насочват към по-малки къщи, студия и пентхауси, често втора употреба, но точно преди да се продадат на пазара, поради несигурността, предизвикана от нарастващата инфлация."Както посочи г-н Каролис, западноевропейците от Германия, Нидерландия и Белгия също проявяват интерес към Халкидики.

"Заслужава да се отбележи, че търсения се извършват и от няколко израелци, които очевидно след като са инвестирали значителни средства в Солун, когато цените на имотите бяха по-ниски, сега проучват други райони, които според тях представляват инвестиционен интерес."

Според вицепрезидента на S.M.H., пазарът на недвижими имоти в Халкидики ще продължи да се движи нагоре през следващите няколко часа, въпреки че общата икономическа обстановка тревожи много заинтересовани страни, които обаче смятат, че недвижимите имоти са по-сигурна инвестиция във времена на силна нестабилност.