Връзки с Халкидики от Европа

18.4.2024

По-голямата част от пътниците пристигат тук през близкото летище в Солун.

Връзки с Халкидики от Европа

Връзки до Халкидики от Европа

Преобладаващата част от пътуващите стигат дотук през близкото летище Солун (на 50 км от най-близките курорти), до което има голям брой полети от цяла Европа. Второто най-близко летище е Кавала (на 129 км от най-близките курорти), но до него има значително по-малко полети и поради това те са по-скъпи.
Полетът до Солун е само първата част от пътуването до морето. Освен ако не наемете кола на летището, трябва да вземете автобус до дестинацията си.

Транспорт от Солун до Халкидики
Трябва да вземете автобус, който ще мине през центъра на града и след това ще спре на жп гарата и на няколко други места, преди да се отправи към Халкидики директно от града.

Единствена автобусна компания, KTEL Chalkidikis, извършва всички услуги между Солун и всички курорти на Халкидики. Тя разполага с много ясен за гръцките стандарти уебсайт, на който можете да проверите разписанието и да си купите билет онлайн.

Разписание на адрес ktel-chalkidikis.gr
Закупуване на билети онлайн на адрес eticket.ktel-chalkidikis.gr
При търсене не забравяйте, че на английски език град Солун се изписва "Thessaloniki".
Автобусите от Солун най-често се движат до курортите в най-западния край на Касандра по маршрута Неа Потидеа - Афитос - Калитеа - Криопиги - Полихроно - Ханиоти - Пефкохори - Палиури, където през летния сезон можете да вземете от 10 до 12 автобуса на ден.
Къде мога да намеря автогарата в Солун?
В града има три автогари, което може да е малко объркващо. Всички услуги до Халкидики тръгват от автогарата KTEL Halkidikis в източната част на града, която се обслужва директно от автобусната компания.

Има ли влак от Солун до Халкидики?
Няма влакова връзка от Солун до Халкидики. Железопътната гара в Солун е най-голямата жп гара на Балканите. Тя е свързана с всички железопътни гари в Гърция и с повечето гари в Източна Европа, като например Северна Македония. Най-разпространеният маршрут е от Атина до Солун.

С автомобил до Халкидики
Разстоянието между Прага и курортите на Халкидики е от 1620 до 1660 км и минава през 6 държави. Почти цялото може да се измине по магистрала, но граничният контрол, особено между Сърбия и Унгария, както и Гърция и Македония, може да ви забави неприятно.
Общо казано, очаквайте общо време за шофиране от Прага между 17 и 20 часа.


Навсякъде на полуострова има агенции за коли под наем. За да се любувате на зашеметяващите пейзажи и да опитате автентичното гръцко гостоприемство, трябва да наемете автомобил.
Не е толкова необичайно да видите толкова много лодки под наем, колкото и автомобили под наем.
За спортните натури навсякъде има велосипеди под наем, които ще ви позволят да изживеете някои наистина прекрасни пътувания.