Реална инфлация

10.10.2019

Инфлацията в Чешката република е достигнала петгодишен връх, като според Чешката статистическа служба инфлацията, измерена чрез увеличението на индекса на потребителските цени (ИПЦ), е достигнала 2,9 % през август.

Една от най-важните позиции за всяко домакинство е цената на жилището. кошницата на ИПЦ обаче не отчита цените на по-старите имоти, които се продават предимно в цялата страна. Същевременно цените на новите имоти се отразяват в индекса само косвено чрез наемите. В ситуация, в която цените на имотите през последните години са се повишили с десетки проценти, може да се предположи, че действителният темп на инфлация ще бъде значително по-висок от официално отчетените 2,9%. Друг фактор в подкрепа на горното твърдение е скъсяването на жизнения цикъл на много продукти, представени в потребителската кошница. По-рано един потребителски продукт като пералня или прахосмукачка издържаше десет или дори петнадесет години. Днес ние заменяме тези уреди с нови много по-рано и все още често харчим много пари за техния ремонт и поддръжка. Някои производители дори монтират т.нар. касети към уредите, така че да се наложи да се купи нова малко след изтичането на двугодишния гаранционен срок. Тези ефекти, които увеличават реалната инфлация, разбира се, не се отчитат в потребителската кошница.

Инфлацията намалява стойността на собствеността. Тогава възниква въпросът как да се инвестира, така че инфлацията да не намалява стойността на актива, а по-скоро да я увеличава. Трябва да инвестирате в активи, чиято стойност се увеличава с инфлацията. Това със сигурност не включва спестовните и банковите сметки, при които реалната стойност на внесените средства бързо намалява и лихвата е отрицателна въпреки инфлацията.

Заслужава си да инвестирате в чуждестранни недвижими имоти, където до 8% от вложените средства гарантирано поскъпват

За повече информация не се колебайте да ни се обадите. Ще се радваме да ви посъветваме и да обсъдим други възможности.