20 най-често задавани въпроса

13.6.2024

Черна гора

20 най-често задавани въпроса

1. Какво прави Черна гора привлекателна дестинация?

Черна гора предлага богато културно-историческо наследство, включително няколко обекта на световното наследство на ЮНЕСКО: стария град Котор, националния парк Дурмитор и Которския залив, които са известни със своята природна красота и културно значение. Наличието на тези обекти на ЮНЕСКО увеличава популярността на Черна гора като туристическа дестинация и повишава нейната привлекателност за инвеститорите. Черна гора предлага уникален начин на живот с разнообразен ландшафт, който ви позволява да се наслаждавате на ски писти и пясъчни плажове на два часа разстояние един от друг. Сутрин можете да карате ски в планината, а следобед да се наслаждавате на вино или кафе край морето. Развитието на ски курортите и откриването на петзвездни хотели подобриха туристическата инфраструктура, а продължаващото строителство на магистрали оптимизира логистиката и връзките със съседните държави. Крайбрежието на страната се гордее със смесица от пясъчни и чакълести плажове в живописни заливи с повече от 260 слънчеви дни в годината. Черна гора предлага и достъпни разходи за живот, включително евтини храни и напитки, като се набляга на биологичната и традиционната кухня - избор за всеки вкус.

2. Черна гора като луксозна туристическа дестинация

Черна гора, млада държава, която получи независимост през 2006 г., бързо се превърна във водеща луксозна туристическа дестинация в Европа. Разположена на красивото Адриатическо море, с удобен автомобилен, фериботен и въздушен достъп, Черна гора предлага стратегическо местоположение, което подпомага растежа на туризма. Правителствените инициативи за развитие на микролокации насърчават инвестициите, за което свидетелстват проекти като Porto Montenegro и Porto Novi, които са превърнали бивши военни сгради в пристанища от световна класа и луксозни крайбрежни резиденции. Очарованието на Черна гора се разпростира върху емблематични места като Свети Стефан, където известният курорт Aman Resort е домакин на световни звезди и членове на кралски семейства. С присъствието на известни луксозни марки, сред които Hyatt, Mövenpick и Ritz-Carlton, Черна гора привлича всяка година все по-разнообразни категории туристи и инвеститори. Този ръст засилва мултикултурното общество на Черна гора и хармоничното й съжителство, като предлага уникално и обогатяващо преживяване сред спиращи дъха пейзажи и богато културно наследство.

3. Какво прави Черна гора привлекателна инвестиционна дестинация за корпоративния сектор?

Привлекателността на Черна гора за организациите се състои в нейния висококонкурентен режим на корпоративно данъчно облагане в Европа. Страната предлага ниска ставка на корпоративния данък от 9%, която е една от най-благоприятните в региона. Тази благоприятна данъчна среда насърчава предприятията да установяват дейност в Черна гора, като позволява повишаване на рентабилността и по-ефективно използване на корпоративните ресурси. Освен това стратегическото местоположение на Черна гора на адриатическото крайбрежие осигурява достъп до европейските пазари, което я прави идеално място за компании, които искат да разширят дейността си в международен план, като същевременно се възползват от благоприятна данъчна система за правене на бизнес.

4. Има ли данъчни предимства при наследяване на имот в Черна гора?

Черна гора се характеризира с благоприятен данъчен режим при наследяване на недвижимо имущество. За разлика от много други държави, в Черна гора няма данък върху наследството, което предлага значителни икономии за лицата и семействата, участващи в процеса на прехвърляне на имота. Това освобождаване от данък увеличава привлекателността на Черна гора като място за инвестиции в недвижими имоти и пенсионно планиране, като осигурява благоприятна среда за запазване на богатството и активите от поколение на поколение.

5. Каква е политиката на Черна гора по отношение на данъчното облагане на пенсиите?

Пенсиите не се облагат с данъци в Черна гора, което я прави привлекателно място за хората, които искат да прекарат годините на пенсиониране с минимални данъци. Това освобождаване от данъци върху пенсиите допринася за цялостната популярност на страната като място за пенсиониране и насърчава чуждестранните пенсионери да обмислят Черна гора за преместване или инвестиция в жилищен имот.

6. Как се взема предвид данъкът върху добавената стойност (ДДС) при сделките с недвижими имоти в Черна гора?

В Черна гора данъкът върху добавената стойност (ДДС) обикновено е включен в цената на имота. Това означава, че купувачите не трябва да плащат ДДС отделно към цената на имота, което опростява процеса на сделката и намалява административната тежест както за инвеститорите, така и за купувачите. Включването на ДДС в сделките с недвижими имоти допринася за прозрачността и предвидимостта на пазара на недвижими имоти, като улеснява участието на инвеститорите в сделки с недвижими имоти в Черна гора.

7. Каква е официалната валута в Черна гора?

7.

Черна гора прие еврото за своя официална валута през 2002 г., което допринася за икономическата стабилност и предлага международни сделки за инвеститорите и бизнеса. Използването на еврото опростява финансовите транзакции и премахва валутните рискове за физическите лица и дружествата, които извършват стопанска дейност в Черна гора, като допринася за благоприятния инвестиционен климат.

8. Какви са общите разходи за придобиване на имот?

Общите разходи за закупуване на имот включват няколко позиции. Тя е приблизително 450 евро за нотариално заверен договор за покупко-продажба (цената варира в зависимост от стойността на имота), заплащане на услугите на официален преводач на родния ви език, което струва от 20 евро на страница. За устния превод може да се наложи да се ползва съдебен преводач, чиято такса е приблизително 50 евро. Кадастралните такси са в размер до 50 евро. Като цяло тези разходи възлизат на приблизително 700 евро. По желание могат да се използват услугите на правния отдел на CMM срещу 500 евро. Тези услуги включват регистрация на имота на ваше име, прехвърляне на сметките за комунални услуги.

9. Каква е данъчната ставка при закупуване на имот от частно лице?

При закупуване на имот от частно лице на стойност до 150 000 евро данъкът е 3%. За имоти над 150 000 евро данъкът се изчислява като 4500 евро плюс 5% върху сумата над 150 000 евро. За имоти на стойност над 500 000 евро данъкът се изчислява на 22 000 евро плюс 6% върху сумата над 500 000 евро. При покупка от юридическо лице, например строителен предприемач, не се дължи данък върху покупката.

10. Как се изчислява годишният данък?

Годишният данък върху недвижимите имоти се изчислява въз основа на няколко фактора, включително размера на имота, възрастта на имота, близостта до морето, региона и вида на имота. Например, данъкът за имот на стойност 150 000 евро в Будва в момента е 350-400 евро.

11. Какъв е диапазонът на потенциалната възвръщаемост на инвестициите (ROI) в Черна гора?

Инвеститорите в Черна гора могат да очакват значителна възвръщаемост на инвестициите си: възвръщаемостта на инвестициите обикновено варира от 6% до 12% годишно. Този диапазон на възвръщаемост на инвестициите е особено привлекателен предвид настоящите тенденции на европейския пазар на недвижими имоти и икономическия растеж на Черна гора, което увеличава увереността на инвеститорите в дългосрочната рентабилност на техните инвестиции.

12. Колко време е необходимо за приключване на сделката и за вписване на имота в имотния регистър?

Процесът на прехвърляне на имот на ново име в поземления регистър обикновено отнема между 4 и 6 седмици, което включва подаването на необходимите документи, тяхната проверка и окончателното вписване на правото на собственост. Това време може да бъде повлияно от сложността на сделката и бързината на официалните процедури и е важно да се гарантира, че всички правни формалности са изпълнени правилно, за да се осигури безпроблемно приключване на прехвърлянето на собствеността.

13. Колко високи са разходите за поддръжка на недвижими имоти в Черна гора?

В Черна гора поддръжката на сградите, включително на общите части като стълбища, коридори, асансьори, паркинги и други площи, често се осигурява от агенции за технически услуги. Начинът на плащане се урежда по споразумение със собствениците на имоти. Разходите за поддръжка варират от 0,5 до 1 евро на квадратен метър. В специални случаи, когато комплексите разполагат с допълнителни съоръжения като плувни басейни, сауни и фитнес зали, разходите за поддръжка могат да достигнат до 2 евро на квадратен метър.

14. Какви са перспективите пред Черна гора в отношенията ѝ с Европейския съюз?

Черна гора постигна значителен напредък в процеса на присъединяване към ЕС и се очаква да стане държава членка на ЕС през следващите няколко години. Това показва ангажимента на Черна гора към европейската интеграция, която може да доведе до подобряване на икономическото сътрудничество, развитие на инфраструктурата и разширяване на възможностите за инвестиции. Перспективата за членство в ЕС допълнително укрепва позицията на Черна гора като привлекателна инвестиционна дестинация в региона на Западните Балкани.

15. Кой район на Черна гора се счита за най-добър за инвестиции?

Всеки регион на Черна гора предлага добри възможности за инвестиции в зависимост от вашите критерии и очаквания. Някои градове обаче се открояват:

Будва често е наричана кралицата на туризма в Черна гора, тъй като може да се похвали с най-голям обем инвестиции и най-висока доходност от наеми в страната. Независимо дали търсите уютно местенце в центъра на града или жилищен комплекс с допълнителни удобства и спиращи дъха гледки, Будва и околностите ѝ са идеалният избор. Освен това Будва, известна с бурния си нощен живот и красивите си пясъчни плажове, предлага на всеки едно малко парче от рая. Със своя туристически център Будва предоставя широк спектър от възможности за инвестиции - от имоти в центъра на града до луксозни курорти.

Тиват, където се намира първото в Черна гора луксозно яхтено пристанище, предлага комбинация от елитен начин на живот и традиционен крайбрежен чар. Градът е известен с високото си ниво на обслужване, луксозните ресторанти, курортите, голф игрищата, а има и летище. Тиват предлага широк спектър от инвестиционни възможности за различни предпочитания и бюджети.

Котор е известен с богатите си традиции, култура и историческо наследство, което го прави популярен избор сред инвеститорите. Градът предлага много дейности - от разходки с кабинков лифт до плуване в кристално чиста вода, и е възможно да се насладите на вкусна кухня. Със своите зашеметяващи пейзажи и разнообразни атракции Котор е идеалното място за тези, които търсят ваканционен дом или обмислят преместване.

16. Има ли летище в Черна гора?

В Черна гора има две международни летища - летище Подгорица и летище Тиват. Летище Подгорица, разположено в близост до столицата Подгорица, предлага полети до различни европейски градове с национални и други големи превозвачи. Летище Тиват, разположено на адриатическото крайбрежие в близост до популярния град Котор, служи като входна врата за пътниците, които посещават крайбрежния регион, включително популярни туристически дестинации като Будва и Херцег Нови. Летище Тиват е особено натоварено през летния сезон, когато множество чартърни и редовни полети свързват Черна гора с градове в цяла Европа. Летището на Дубровник в съседна Хърватия е удобна алтернатива за пътниците, които се отправят към крайбрежните райони на Черна гора, тъй като се предлагат услуги за трансфер и коли под наем. Освен това летище "Никола Тесла" в Белград, Сърбия, и международното летище в Тирана, Албания, са алтернативни входни пунктове с добри пътни връзки с Черна гора, които предоставят на пътуващите допълнителни възможности за удобно достигане до страната.

17. Има ли международни училища в Черна гора?

Да. Международните училища в Черна гора обслужват нарастваща общност от чужденци и местни семейства, които търсят образование на световно ниво. Тези училища обикновено предлагат обучение на английски език и следват престижна международна учебна програма. Добре познати международни училища се намират в ключови градски центрове като Подгорица, столицата на страната, и Тиват, известен с активната си емигрантска общност.

Училищата се характеризират с разнообразен състав от ученици, който включва деца от различни националности, което допринася за мултикултурна учебна среда. Те наблягат не само на академичните постижения, но и на цялостното развитие чрез широк спектър от извънкласни дейности, включително спорт, изкуства и социални дейности.

18. Безопасна страна ли е Черна гора?

Черна гора като цяло се счита за безопасна страна. Като член на НАТО и благодарение на стабилните си отношения със съседните държави Черна гора дава приоритет на сигурността и стабилността. Правителството се стреми да поддържа безопасна среда както за жителите, така и за посетителите.

През последните години Черна гора постигна значителен напредък в подобряването на инфраструктурата си и укрепването на правоприлагането, което допринесе за цялостното повишаване на сигурността. Стратегическото разположение на страната на Адриатическо море, зашеметяващите природни пейзажи и богатото културно наследство я правят привлекателна дестинация както за туристите, така и за инвеститорите.

Туристите могат да извършват много дейности в Черна гора - от разглеждане на исторически градове до почивка на живописни плажове. Инвеститорите от своя страна са привлечени от възможностите в области като пазара на недвижими имоти, хотелиерството и възобновяемата енергия.

Съществуващите проекти за развитие в Черна гора, включително подобренията в инфраструктурата и икономическите реформи, сочат положителна траектория за бъдещето на страната. Тази комбинация от стабилност, природни красоти и инвестиционен потенциал прави Черна гора привлекателен избор за тези, които обмислят възможности за пътуване или инвестиции в региона.

19. Защо Черна гора?

Изборът на Черна гора сред другите популярни дестинации в региона предлага няколко убедителни предимства за инвеститорите в недвижими имоти. Черна гора може да се похвали със зашеметяваща природна красота, живописни брегове, величествени планини и девствени национални паркове. Разнообразният ландшафт на страната предоставя много възможности за инвестиции - от крайбрежни вили до планински курорти.

Стратегическото разположение на Черна гора на Адриатическо море позволява лесен достъп до големите европейски градове, което я прави привлекателна дестинация както за туристи, така и за постоянно пребиваващи. Страната се радва на средиземноморски климат с мека зима и топло лято, които са идеални за целогодишно живеене и туризъм.

Инвестирането в Черна гора се подпомага от благоприятна бизнес среда и благоприятна данъчна политика. Правителството е въвело редица стимули за привличане на чуждестранни инвестиции, включително опростен процес на закупуване на имоти за нерезиденти и сравнително ниски данъци върху недвижимите имоти.

Черна гора също така е на път да стане член на Европейския съюз, което обещава икономическа стабилност и растеж, които вероятно ще доведат до повишаване на стойността на имотите с течение на времето. Освен това, като член на НАТО, Черна гора се ползва с повишена сигурност и политическа стабилност, което осигурява на инвеститорите сигурна и безопасна инвестиционна среда.

Разходите за живот в Черна гора са по-ниски в сравнение с много западноевропейски държави, което осигурява високо качество на живот на достъпна цена. Богатото културно наследство, топлото посрещане от страна на местното население и активната емигрантска общност допринасят за привлекателността на инвестициите в Черна гора.

Общо казано, Черна гора съчетава природни красоти, стратегическо местоположение, икономически стимули и високо качество на живот, което я прави много привлекателна за инвеститорите в недвижими имоти, които търсят обещаващи възможности в региона.

20. Защо при нас?

Ние се открояваме сред другите агенции за недвижими имоти като международна корпорация благодарение на нашия уникален подход, ангажираност към нашите клиенти и международни контакти. Като инвеститори в собствени проекти, ние дълбоко разбираме нуждите на нашите клиенти и пазара на недвижими имоти. Нашата компания разполага с няколко отдела, които обхващат широк спектър от услуги, включително правен отдел, отдел за отдаване под наем и управление на имоти, отдел за благоустройство и сектор за развитие, предлагащ възможност за обновяване или изграждане на имоти според желанията на нашите клиенти. Ние сме единствената спирка, която трябва да направите по пътя на вашата инвестиция. Нашият ангажимент за професионализъм, ефективност и прозрачност ни превръща в надежден партньор на всеки етап от процеса, което ни позволява да предоставяме висококачествени услуги и успешни резултати за нашите клиенти.